Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изригна вулканът Кумбре Виеха на Канарския остров Ла Палма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя следобяд изригна вулканът Кумбре Виеха, намиращ се на един от Канарските острови – Ла Палма. Властите бяха подготвени и бяха издали препоръки да се избягва района около вулкана.

От 11-ти септември до сега Националният географски институт и Институтът по вулканология на Канарските острови регистрираха няколко хиляди земни труса. Първоначално те бяха на дълбочина от 20 километра, но последните дни постепенно се изкачваха на повърхността, нараснаха по интензитет и достигнаха 3.8 по скалата на Рихтер, което накара властите да предвидят, че предстои ново изригване на вулкана Кумбре Виеха и да евакуират трудно подвижните хора от най-близките населени места.

За останалите на този етап няма опасност, но четири от общините са в състояние на тревога. Регионалният премиер на Канарските острови Анхел Виктор Торес потвърди за агенция EFE, че мястото, от което е изригнал вулканът не е населено. На остров Ла Палма са изригвали 7 от 16-те вулкана, които са регистрирани на архипелага. Първият за който има данни, е още през 1430 година, а последният е през 1971 година, когато един човек загива, докато снима близо до лавата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна