Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Англия от днес изпращат покани за ваксиниране с трета доза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес ще започне изпращането на покани за трета ваксина на около 1,5 милиона в Англия. Тези действия са в рамките на програмата на британското правителство с цел да се подобри имунната система на работниците на първа линия и на най-уязвимите британци.  

Министърът на здравепозването Саджид Джавид заяви, че бустер дозите са важен начин да се контролира коронавирусът преди настъпването на зимата. Трета доза ще бъде предлагана на деветте приоритетни групи, които включват здравните и социалните работници, живеещите и работещите в старчески домове и по принцип всички над 50 години. Но и на по-млади хора, които са изключително клинично уязвими или попадат в рискова група също ще бъде предлагата бустер ваксина. 

Трета доза ще се поставя обаче само на онези, които са получили втора доза преди най-малко 6 месеца. Препоръчително е третата доза да бъде на „Пфайзер“, независимо каква и била предишната доза, но като алтернатива може да бъде използвана и половин доза от „Модерна“. 

Кампании за бустер ваксини се водят и в останалите части на Обедиенното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. От националното зрдравеопазване съобщиха, че се очаква скоро да започне и ваксиниране на децата от 12 до 15 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!