Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Сдружението на заведенията в България искат оставката на шефа на МВР в града, оплакват се от тормоз

Има ли полицейски произвол в Благоевград

От полицията отричат, жалвали се не задържаните лица, а от собственици на заведения

Контролните органи проверяват заведения след вечерния час, постановен като противоепидемична мярка.
Снимка: БГНЕС

С писмо до медиите от Сдружението на заведенията в България алармираха за „полицейски произвол и терор“ в Благоевград по време на операция в нощните клубове. Писмото е придружено с любителски видеоклип, на който полицаи поставят белезници на човек на улицата пред заведението - насилие обаче не се вижда. В последвало второ писмо вече се говори за полицейски терор в Благоевград, а от бранша настояват за незабавното уволнение на полицейския шеф в Благоевград.

От организацията, защитаваща интересите на заведенията в България, твърдят, че колегите им в Благоевград са поискали спешна защита заради „терора“, на който са подложени от седмица насам и особено през уикенда. Споменава се за тормоз на собственици на нощни клубове и клиентите им, като се признава, че се нарушават ограничителните противоепидемични мерки заради обявено гражданско неподчинение. Твърди се, че „полицията бие хора по улиците и налага вечерен час“ и държи с часове клиентите на заведенията затворени. Любителският видеоклип, разпространен в социалните мрежи, е доказателство за полицейски произвол, е позицията на Сдружението на заведенията.

„Влизат в заведението 70 полицая, затварят вратите, не пускат клиентите да излязат, пишат актове на собственика на фирмата, пишат актове на клиентите“, така описва картината заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Пред БНР той коментира още:

„Хората, които са били в заведението, не нарушават абсолютно нищо спрямо последната заповед на министъра на здравеопазването, защото тя е насочена само и единствено към бизнеса. Клиентите като клиенти, като граждани, влезли в заведението, не носят абсолютно никаква отговорност.“ 

От сдружението отправят искане незабавно да бъде уволнен шефът на полицията в Благоевград Георги Кандев.

Това е специализирана полицейска операция за спазване на противоепидемичните мерки“, пояснява комисар Стоян Маламов, участвал в проверката на петте контролни институции. По думите му не самите задържани лица, а собственици на работещите нощни заведения твърдят, че е имало полицейски произвол и терор.

Проверени са били три обекта. Съставени са 69 акта за установено административно нарушение. От тях 58 акта са по Закона за здравето, 9 по Закона за българските лични документи и по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане, уточнява Маламов.

При една от проверките е задържано момче във видимо нетрезво състояние и с неадекватно поведение. Според полицията лицето е проявило агресия към органите на реда, за която впоследствие се е извинило. Наложило се да бъдат поставени белезници, което се вижда и на записа, разпространен в мрежата.

Повече по казуса чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени