Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНСС откри новата учебна година

| обновено на 20.09.21 в 17:31
Снимка: Анелия Джамбазка

Университетът за национално и световно стопанство официално откри новата академична година. За сега тя ще бъде присъствена, но има готовност и за преминаване в режим на онлайн обучение.

Все още няма информация колко от студентите са ваксинирани, но предстои да бъде направена вътрешна анкета.

От тази сутрин в двора откъм централния вход беше открит мобилен ваксинационен пункт за желаещите да се ваксинират студенти. В следващите дни предстои да бъде отворен постоянен кабинет в сградата на университета.

В по-голямата част от университетите в страната учебната година ще започне присъствено. Решението е на академичните съвети по места, съобщи министърът на образованието Николай Денков, който присъства на откриването на академичната година в УНСС.

За да насърчат студентите да се ваксинират, от ръководството на университета разкриха временен ваксинационен пункт. Той ще остане в двора на висшето училище няколко дни, а до края на седмицата се очаква да заработи постоянен кабинет за ваксинация в сградата на университета, заяви ректорът проф. Димитър Димитров.

Няма информация колко са ваксинираните или преболедували студенти в университета. На национално ниво са около 30%. Предстои да се направи анкета сред студентите в УНСС.  Ваксините и спазването на мерките са пътят към присъствена година, убеден е председателят на студентския съвет във висшето училище Ангел Стойков.

Обмислят се варианти за регулярно тестване на студентите, но тепърва ще се търси възможност за финансирането, коментира Даниел Парушев председател на Националното представителство на студентските съвети.

Сред първокурсниците има и такива, които засега няма да се ваксинират.

Заместник Здравния министър Тома Томов заяви, че пунктове за ваксинация ще бъдат разкрити и в други университети.

Още за откриването на учебната година в УНСС може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени