Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НОИ преизчислява по служебен ред стотици хиляди пенсии

Снимка: Ани Петрова, архив

Считано от първи септември НОИ ще преизчисли по служебен ред 172 хиляди пенсии, отпуснати до 31 август тази година на родените след 31 януари 1959 година, които са се осигурявали за втора пенсия в частните фондове. Това произтича от гласуваната актуализация на бюджета.

Преизчисляването на вече отпуснатите лични и наследствени пенсии за трудова дейност е заради влезлият в сила от първи септември по-нисък коефициент на редукция на държавната пенсия за хората с вноски в частните пенсионни фондове.

Двойно по-малко е това намаление сега спрямо 31 август, но за пенсиите на минимален размер ефект от повишението от НОИ не очакват да бъде постигнат.

Преди актуализацията на бюджета бе разписано, че хората могат да подадат до края на септември следващата година заявление за преизчисляване по своя преценка, но сега заявление няма да се подава, а преизчисляването на индивидуалния коефициент ще се направи служебно, за да не се ощетят хората, запазили парите си за втора пенсия в частните фондове.

НОИ ще преизчисли служебно, но считано от 16 септември и социалните пенсии за инвалидност, които се определят като процент от социалната пенсия за старост.

С актуализацията на бюджета депутатите решиха да увеличат процентите.

Така социална пенсия за инвалидност на хора с над 90 на сто увреждане се увеличава от 178,45 лева на 200,76 лева, съответно социалната пенсия за увреждане между 71 и 90 процента вече е определена на 185,89 лева при малко над 163 лева преди изменението.

Разликата в полза на пенсионерите със социални инвалидни пенсии НОИ ще изплати заедно с пенсиите за месец ноември.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.