Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Алексей Пампоров: Преброяването не може да обхване бедни ромски квартали и махали

В „Надежда“ в Сливен няма надежда за по-добър живот, казват хората от квартала

Снимка: БГНЕС

В България има едни квартали в градовете, които нямат нищо общо с останалите. Те живеят собствен живот, по собствени правила, а не рядко институциите почти нямат достъп до тях. Това са така наречените ромски махали. Места с голямо и незаконно жилищно застрояване, без нормална улична инфраструктура, канализация, вода и електрозахранване. В сливенския квартал „Надежда“ ситуацията не е по-различна от ромските квартали в останалите градове. Там живеят по непотвърдени данни около 30 хиляди души.

В „Надежда“ няма надежда за по-добър живот. Мнозинството са бедни, неграмотни. Живеят нагъсто, в набързо построени къщи от по една две стаи. В някои няма течаща вода, тоалетни, в други пък няма ток. Богатите са малцинство – те живеят в началото на квартала в къщи на по два три етажа, а не малко от тях вече си купуват и апартаменти в близкия квартал „Даме Груев“. Парите казват ги изкарват в Германия и Великобритания.

"Искаме да си узаконим жилищата си, да имаме нотариалнти актове, да имаме партиди за водата. Тук условията за живот са много лоши...линейка не може да влезе, ако се наложи...", казаха пред БНР хората от "Надежда".

„Чрез преброяването не могат да се направят изводи за жилищния фонд в бедни ромски квартали, защото тези хора нямат лични документи, те нямат и регистрация“, посочи в „“Хоризонт до обед“ доц. Алексей Пампоров, ръководител на социологическото проучване, част от проект “Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество”. Доц. Алексей Пампоров от Институт по философия и социология на Българска академия на науките.

Алексей Пампоров

„В България от години се подценява, че тези хора нямат адресна регистрация, няма достъп до интернет, хора не искат да ходят там, за да ги преброяват,  макар че сега инициативата на НСИ е доста добра, като наемат роми, които да правят това. Затова преброяването не обхваща такъв тип квартали или махали…“, каза още доц. Пампоров.

Според социологическо проучване “Жилищни потребности и нагласи на семействата в квартали с концентрация на бедност в община Търговище и община Сливен” с ръководител доц. Пампоров в тези махали и села няма канализация и водопровод, ток, няма и достъп почти до сметосъбиране.

„Това е така, защото там живеят бедни хора, това са незаконни строителства, а когато имаше амнистия и те можеха да си оправят проблемите, те не са успели да го направят, заради бедността.

Те нямат дори нотариален акт за тези жилища, нито имат регистрация. Те са и бедни, и неграмотни - 80 до 90 сто от тези домакинства там са под линията на бедност…“ поясни още Пампоров.

През януари 2022 г. ще бъде организиран Национален жилищен форум, така че резултатите от проучванията и препоръките да бъдат отнесени и към властимащите и други заинтересовани страни на  национално ниво.

Социологическото проучване като част от проект “Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество”, има за цел да допринесе за разработване на адекватни общински и национални жилищни политики, свързани с подобряване жилищните условия на уязвими групи от населението.

Още по темата в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.