Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордьорът Христо Цветков за успеха в Лондон: Беше най-дългото ми нон-стоп бягане досега

Българинът постави в Лондон национален рекорд в дисциплините "100 мили" и "12 часа"

Христо Цветков в Лондон
Снимка: Личен архив

Рекордьорът от “Витоша 100” Христо Цветков постави два нови национални рекорда - на 100 мили, както и на 12 часа. Това се случи на 18 септември, по време на почасовия ултрамаратон на писта в Лондон - Self Transcendence 24 Hour Track Race. Христо измина разстоянието от 100 мили за 12:48:20 часа, с близо 2 часа по-бързо от досегашното най-добро време на български бегач в тази дистанция. 

Двете дисциплини - 100 мили и 12 часа (колко километра могат състезателите да пробягат в рамките на това време), са близки като продъжлителност и често рекордите, включително и световните, се поставят комбинирано, в едно бягане. 
След Ironman, Франция

"С това продължавам усилията по задачата, която си поставих преди време - да пробягам по веднъж всички официални ултра дистанции и да запиша не само силен личен рекорд, но и да вдигна нивото на националните ни рекорди, както и да помогна за популяризирането на спорта у нас". Това разказа пред БНР 26-годишният Христо, който по-рано тази година оглави новоучредената Асоциация на ултрамаратонците в България, а после победи в "Обиколката на Витоша", като дори постави нов рекорд. Христо е известен в бегаческите среди у нас и с блога си "Ицо пак тича", където описва своите участия в състезания, за да популяризира този спорт.
След успех в Израел
На снимката: Христо Цветков след победата си в националния шампионат на Израел по ултрамаратон (50 км за 3 часа и 24 минути)

В дисциплината "12 часа" в Лондон българинът успя да пробяга 151 км и 250 метра. 

"Понеже състезанието официално е в дисциплината "24 часа", трябваше всички желаещи да заявят предварително, ако искат официален сплит (междинен резултат) на някоя от по-късите дистанции. Аз заявих 12 часа и 100 мили, но имаше хора с цели за 6 часа, 100 км и 200 км". 
Христо Цветков след бягането
Този вид състезания (на писта) дават възможност да се сертифицират всякакви междинни резултати, стига да са достатъчно значими, за да бъдат измерени. На кандидатите се назначава съдия, който в точната секунда или на точния метър поставя маркер и документира резултата, без да се налага състезателите да спират бягането си - обяснява Христо.

"Както на всички други състезания, моя главна подкрепа и човек, който мисли вместо мен, когато се изморя и започна да се разконцентирам, беше годеницата ми - Мариана. С нея вече имаме над 10 подобни участия и сме отработили всеки детайл по пейсването, хидратирането, храненето и всичко друго, което може да ми потрябва. Благодарение на нейната помощ успях да не спирам за ходене или почивка никъде по трасето, което прави това състезание най-дългото ми нон-стоп бягане досега".
Христо и Мариана
Следващата му цел е 24-часов пробег - поредният от списъка с официални дисциплини. 

"Ако всичко мине по план, ще участвам в едно от най-популярните 24 часови състезания в света - Desert Solstice 24 hours track invitational, в Аризона, САЩ. Там отново ще се опитам да бягам на нивото от "Витоша 100" и 100-те мили, което значи резултат между 265 и 270 км. 

Преди това обаче ми трябват десетина дни за психическа почивка, понеже стартът в Лондон беше най-изцеждащият в живота ми и определено ще мине време, преди пак да ми се мисли за състезания".
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!