Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е длъжна да разработи пътна карта за развитието на енергетиката

Христо Казанджиев: Няма да се изненадам, ако България изпадне зимата в сериозна енергийна криза

България ще продължи да разчита в много голяма степен на въглищните си централи

Христо Казанджиев
Снимка: Иван Русланов

"Българските потребители нямат голям избор и ще продължават да разчитат на топлофикациите, там където ги има и чрез отоплението на ток, а в крайните квартали на дърва“, коментира пред БНР Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум във връзка с поскъпване на тока и парното.

Високите цени ще създадат проблеми на семействата. Доста от тези семейства, които са енергийно слаби ще се лишат и от комфорта на топлата стая…Защото държавата все още няма добри програми за компенсиране на високите цени, като увеличението на пенсиите няма да реши тези проблеми“, посочи още Казанджиев.

„Много важно беше досега да се дефинира понятието „енергийно беден“. Тази година трябваше правителството да внесе съответните изменения и допълнения към Закона за енергетиката и най-вече за дефиниране на понятието „енергийно беден“, за да могат да се набележат мерки за тяхното компенсиране.

По думите на Христо Казанджиев очевидно вземането на решение за датата на началото затварянето на въглищните централи у нас е свързано с огромен полотически риск за партиите у нас:

"Не случайно те избягват да коментират този проблем, особено преди парламентарни избори. Но независомо от това България е длъжна да разработи пътна карта за развитието на енергетиката. Както и трансформация на въглищните централи във въглероднонеутрални производства на енергия. Това предстои, но кой ще го направи?

Представят проект за създаването на Индустриален комплекс „Марица-Изток“

България обаче сега се намира в една много сериозна енергийна блокада, защото не може да се възползва от доставки на природен газ от други източници освен от Русия. Причината за това пък са високите цени на газа.

Така че България ще продължи да разчита в много голяма степен на въглищните си централи. В тази връзка бъдещото правителство трябва да предприеме мерки за постигане на по-дълъг плавен преходен период за закриване на въглищните централи. Защото от тях / топлоцентралите - бел.ред./ идва голямо количество произведена енергия. Докато не се реши въпросът до достъпа до други източници, най-вече на газ. Това е добре да се запише и в Плана за възстановяване и устойчивост - кога ще започне закриването на ТЕЦ-овете", заяви още Казанджиев.

Той заяви още:

"Няма да се изненадам, ако България тази зима изпадне в много сериозна енергийна криза порази липса на доставки на природен газ и на недостатъчен такъв в хранилището в Чирен. И тогава България ще може да разчита най-вече на топлоцентралите, най-вече на комплекса "Марица Изток".

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!