Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите в Гърция заплашват с протести

Министър на образованието Ники Карамеос говори с деца в училище в Солун в началото на учебната година, 13 септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учителите в Гърция заплашват с протести заради изискването за вътрешно оценяване на труда им. Министерството на образованието заплашва с глоби и уволнения при неподчинение.

Гръцките учители са в готовност за стачка срещу вътрешното оценяване, въведено от министерството на образованието. Ефективността на образованието е тясно свързано с нивото на квалификация и умерения на учителите да се адаптират в промените на учебния процес, заяви министър Ники Карамеос.

В същото време учителският синдикат смята, че в период на пандемия преподавателите работят при високо напрежение и процедурата по вътрешно оценяване натоварва допълнително тяхната ангажираност. Синдикатите приканват учителите да не се явяват на оценяване и дори да заведат съдебни дела срещу просветното министерство.

В отговор министър Карамеос заяви, че ще се приложи законът за държавните служители, който предвижда глоби и дори отстраняване от работа при неизпълнение на наредбата.

Асоциацията на родителските училищни съвети подкрепя оценяването и препоръчва на учителите да отчетат психическото състояние на децата и да се откажат от протести. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна