Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС критикува сплашването на изборите в Русия

Петер Стано - говорител на Европейската служба за външна дейност.
Снимка: Пресслужба на ЕС

Изборите в Русия се проведоха в условия на сплашване на критичните и независими гласове, а на тях не присъстваха вдъхващи доверие международни наблюдатели. Това каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано в отговор на въпрос на „Хоризонт“ за позицията на Европейската комисия за вота за парламентарните и регионалните избори в страната.

Изключително съжаляваме за решението на Русия сериозно да ограничи състава и формата на мисията на службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ, което на практика предотврати нейното разгръщане, подчерта Стано.

Той допълни, че според независими източници, на които може да се има доверие, е имало сериозни нарушения по време на вота.

Стано припомни, че те са проведени в условията на сериозни гонения на опозиционните политици, организации на гражданското общество, активисти за човешките права, независими медии и журналисти.

„Всичко това беше направено с цел да замлъкнат всички критични и опозиционни гласове, както и да се елиминира истинската конкуренция. В резултат бе ограничен изборът за руския народ, както и получаването на пълна и точна информация за кандидатите, за да има информиран избор“, каза говорителят.

На въпрос за позицията на Комисията по призивите на евродепутати да не бъдат признавани тези избори, Стано заяви, че това е от компетентността на страните членки.

Той каза още, че въпросът за провеждането им ще бъде обсъден тази вечер между върховния представител по външната политика Жозеп Борел и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Ню Йорк.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени