Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия в Русия спечели парламентарните избори

Путин с положителна оценка на парламентарните избори в Русия

| обновено на 20.09.21 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата партия в Русия спечели парламентарните избори и запази конституционното си мнозинство в Държавната Дума. Избирателната активност надхвърли 51%.

Президентът Владимир Путин даде положителна оценка на вота, а от Комунистическата партия оспориха резултатите и заплашиха с улични протести.

“Единна Русия” получи почти 50% от пропорционалния вот. Нейните кандидати победиха  и в повечето едномандатни избирателни райони. Така партията на властта ще разполага с над 300 от общо 450 мандата в Държавната Дума.

Президентът Путин е дал положителна оценка на парламентарните избори в страната, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите на държавния глава управляващата партия „Единна Русия“ е изпълнила задачата да потвърди лидерската си позиция.

"Виждаме, че повечето избиратели отдават предпочитанията си на “Единна Русия”. Партията имаше задачата да потвърди лидерството си и тази задача безспорно беше изпълнена", посочи Песков. 

Парламентарните избори бяха произведени по смесена система. Управляващата партия „Единна Русия“ печели близо 50% от пропорционалния вот, сочат данни на Централната избирателна комисия при обработени над 90 на сто от секционните протоколи.

Нейните кандидати водят в 196 от общо 225 едномандатни избирателни района. Така партията на властта запазва конституционното си мнозинство от над 300 депутати в 450-местната Държавна дума.

На второ място с близо 19% е Комунистическата партия. Нейният лидер Генадий Зюганов съобщи на пресконференция за фалшифициране на резултатите в полза на „Единна Русия“. Заместник-председателят на партията Владимир Кашин заяви, че симпатизантите ѝ ще излязат на улични протести в Москва и цяла Русия.

Още три партии преодоляват петпроцентната бариера за влизане в парламента. Това са Либерално-демократическата партия и „Справедлива Русия - За правдата“ с по около 8% и партия „Новите хора“ с малко над 5 на сто от гласовете.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна