Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост „Хисарлъка“, интересни хора. Вековете са оставили своите следи върху много паметници на културата в Кюстендил и върху обширна област от археологически обекти – праисторически и средновековни селища. Свидетелства за богатото историческо минало на града и региона се съхраняват в Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил.

Интересна е и предисторията за създаването на музея. Някъде в средата на 19 век е началото на първите задълбочени проучвания на миналото на града и региона. Тогава започва и събирането, изучаването и съхраняването на намерените археологически и етнографски образци. Този процес се развива и в началото на следващия век, с археологическите проучвания на Йордан Иванов при с. Невестино, м. „Мощени“ (1904-1906 г.) и на „Хисарлъка“, започнали през 1906 г. и продължили през 1908-1909-1911 и 1912 г., както и разкопките на светилището при с. Копиловци (1911-1912 г.) – проведени от проф. Гаврил Кацаров.

В резултат на усилията на много хора, загрижени за културното наследство на своя град, първата музейна сбирка на артефакти от Кюстендил и региона се открива в Педагогическото училище на 3 ноември 1897 г. Това е исторически важен акт за музейното дело на града, защото така сформираният музей е първият в Югозападна България и третият в страната училищен музей, след тези на Априловската гимназия в Габрово и на Старозагорското мъжко трикласно училище

От 1 януари 1908 г. се утвърждава и втори кюстендилски музей към читалище „Братство“. От средата на 1944 г. Кюстендил вече има своя градски музей с художествена галерия, който от 1992 г. носи името на археолога проф. Йордан Иванов. А от 28 юли 2000 година музеят е преобразуван в Регионален исторически музей, със седалище гр. Кюстендил.

За други важни моменти от дейността и създаването на експозициите на музея, както и за поуките от миналото, разказва Валентин Дебочички, директор на РИМ - Кюстендил.

„Най-напред искам да благодаря за възможността да гостувам в предаването „Европейски паралели – за музея, за галерията“, защото слушателите трябва да знаят какви са реалностите – да не остават с впечатлението, че има само проблеми или че всичко е много добро. РИМ-Кюстендил има много богатства, които ще предизвикат интереса на Вашите слушатели и аз ги каня да посетят музейните изложби и събития…“ Това каза в началото на разговора г-н Дебочички.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.