Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Коралски: Създаването на електронно досие ще намали фалшивите решения за инвалидност

Снимка: БГНЕС

"Аз искам да обърна внимание на това, че подобна ситуация най-вече вреди на хората с увреждания, тъй като следствието ще покаже кой е виновен, но остава горчивия привкус, че всеки човек с увреждане, когато заяви своите права, хората го гледат и казват - аха ние знаем как се става човек с увреждане", заяви за БНР Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
По думите му, ако се направят електронни досиета за всеки гражданин и се осигури възможността ТЕЛК да ползва тези бази данни, ще намалее броя на издаваните фалшиви решения за инвалидност. 

"ТЕЛ-ковите комисии не определят на място дали човекът е с увреждане или не. На практика ТЕЛ-ковите комисии работят с документи, които лицето трябва да събере от най-различни институции, самостоятелни изследвания. Когато в комисията се предостави фалшив документ с неверни данни, то тогава комисията може да каже  - да човекът е с увреждане. Когато има елекронно досие, то може да се види, че тази болест се е развивала, защото много малко са случаите, при които нормален човек става инвалид", допълни в предаването "12 + 3" Коралски.

Според него е необходима политическа воля да се намери решение на проблема.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени