Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС е изправен пред енергиен колапс заради грешни политики


Цените на ел. енергията и на природния газ удариха цяла Европа. Според енергийния експерт Димитър Иванов ние сме изправени не пред енергийна криза, а пред енергиен колапс, пред  неща които не можем да си представим. 

"Лошата европейска политика в енергетиката ще доведе до трусове в цяла Европа, но в България ще е драматично заради икономическата ситуация и ниските доходи на хората. Към ценовия шок трябва да добавим и очакванията на метеоролозите за по- продължителна и студена зима", коментира пред Радио Пловдив Иванов.

Това е една ужасна деградирала европейска политика от поне 2 десетилетия. Зелената сделка е само един от нейните аспектите, смята той. По думите му, това, което се случва с цените на газа е невиждано. Между 900 и 1000 долара за 1000 кубически метра е спотовата цена. Това е нечувано. Трудно може да се обясни защо се стига до това, подчерта експертът. 

Според него предстои нещо, което е изключително драматично, но правителството не говори, няма и мерки. Причините, според него, са дълбоки и трудно могат да бъдат обяснени в един разговор. 

"Поскъпването на тока не бива да води до рестарт на въглишните цеентрали и атомната енергия. Положението е критично и трябва да се вземат извънсистемни мерки. Правителството нищо не прави. Това, което предстои в Европа води до катастрофа на енергетиката, защото цените ще скочат още.  Това е престъпна политика, която е наложена. Всичко е плод на изключително погрешна европейска политика, а може би и корумпирана", коментира Димитър Иванов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР