Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дух на земен мечтател

Снимка: sbhart.com

Галерия „Райко Алексиев“ представя една емблематична, цялостна изложба на художника Борис Ненов по повод 100 година от неговото рождение. Това е забележителна колекция от живописни творби, предимно пейзажи, серия натюрморти и планински изгледи.

Учи живопис при проф. Дечко Узунов и през годините с вродената се артистичност долавя и пресъздава същността на явленията, тяхната вътрешна сила, прави една отличаваща се като техника и колорит живопис. Когато човек влезе в галерията го завладява изобилието от светлина и цветови нюанси, една живопис която оживява формата и нейното багрено съдържание. Борис Ненов е неразривно свързан със земята и мощта, която тя излъчва. Тя може да бъде повод и за анализ и за вдъхновение на днешните млади артисти като личност, носещ дух на земен мечтател и творец.


Особено удачно е художникът Любен Генов, който откри изложбата на Борис Ненов в галерия „Райко Алексиев“, и който в голяма степен е съмишленик и истински почитател на неговото изкуство, да го представи за слушателите на „Артефир“. Чуйте го.



Изложбата може да бъде видяна до 30 септември 

Снимки: Съюз на българските художници
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна