Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини искат 2% от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите им

Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България в Албена.
Снимка: Мая Щърбанова

Два процента от подоходния данък да бъдат пренасочени към бюджетите на общините дискутираха днес кметове, общински съветници и икономисти на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в Албена.

При реализиране на подобна реформа, според която да бъде постигната финансовата децентрализация, около 850 милиона лева на годишна база биха били преразпределени към местните власти, сочат проучванията на Института за пазарна икономика. 

Осигуряването на 2% от подоходното облагане да отиват към общините в България ще даде възможност на кметовете да привличат инвеститори, да откриват нови работни места и да повишават заплатите, заяви в Албена експертът от Института по пазарна икономика Петър Ганев.

„Изглежда очевидна промяна, има я в много страни в Европа, но важното при нея е – първо, повече ресурс за общините – това са около 800 милиона, и по-високи заплати, изсветляване на икономиката, тъй като всяко работно място ще носи приход в общината“, обясни той.

Липсата на финансова автономност на общините е начинът централната власт да ги държи в подчинена позиция, коментира кметът на община Плевен Георг Спартански.

„Все още централната власт не е със съзнанието, или не е достатъчно узряла, или не ѝ е изгодно да узрее, да предоставя финансова автономия“, каза той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени