Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков и Василев ще водят политика на изчегъртване на корупцията

Методи Андреев: Ядрото на бъдещото управление ще е ДБ и "Продължаваме промяната"

Най-яростният опонент на новия проект ще бъде статуквото

Методи Андреев
Снимка: Ани Петрова

"Кирил Петков и Асен Василев доказаха на практика каква политика ще водят - тя е тази, която хората на промяната искат - да бъде изчегъртана корупцията. Това ще стане със смели и безкомпромисни действия на почтени хора. Държавата ни се нуждае от управление на почтените хора". Това заяви пред БНР Методи Андреев, бивш депутат от гражданската квота в ГЕРБ, бивш председател на Комисията по досиетата. По думите му най-яростният опонент на новия политически проект ще бъде статуквото.

Той изказа очакване с проекта "Продължаваме промяната" Петков и Василев да запалят младите хора, които не са политически изкушени, но искат да живеят в европейска държава и да бъдат управлявани от почтени хора. 

Според него почтени хора има във всички политически партии, но досега са били разделяни от партийната си принадлежност и не са могли да създадат мнозинство:

"Битката срещу мафията не може да се води само от леви или само от десни хора, тя се води от почтени хора".  

"Продължаваме промяната" в никакъв случай не е президентски проект", смята Андреев и заяви отношението си към Румен Радев:

"Единственото, което харесвам на този президент, е, че той застана на страната на почтените граждани срещу мафията. Външнополитическите му виждания са все още неясни за хора като мен. ... Не мога да се отърва от чувството, че прекалено симпатизира на Владимир Путин. Имам чувство, че не може да премине границата на онова членство, което е имал в БКП. Примерно - нито един път не почете жертвите на комунистическия режим". 

Андреев прогнозира, че ядрото на бъдещото управление ще е бинарно - "Демократична България" и "Продължаваме промяната":

"Могат да достигнат 50 народни представители от ДБ и 60-70 депутата от "Продължаваме промяната". Двете формации имат обща цел - ДБ стреля от дясно, а Петков и Василев стрелят от центъра. И двете искат България да бъде нормална държава, корупцията да бъде сведена до минимум и да се спре огромното кражба. Най-важното е възцаряване на справедливост. Защото да направиш реформи, а да не въздадеш справедливост - е половин работа".

Методи Андреев смята, че решението на Конституционния съд по казуса за двойното гражданство на Кирил Петков няма да има никакво значение за предстоящите парламентарни избори:

"Важно е човекът какъв се чувства, а не какъв е по документи. ... Важното е да бъде почтен към хората, които иска да управлява. ... Очаквам положителна промяна с влизането на тази свежа струя. Важно е да се разбере, че в България битка с корупцията може да има само ако прокуратурата се извади от лапите на мафията".

По думите му двата последни парламента са дали почивка на старите партии и системи, а "резултатът е, че главният прокурор още се казва Иван Гешев".

Интервюто на Людмила Железова с Методи Андреев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!