Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Социалдемократи и Зелени потвърдиха желание за общо управление

Олаф Шолц и Аналена Бербок на тв дебата снощи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да управляват заедно след парламентарните избори в неделя. Снощи се състоя последният предизборен дебат между тримата основни претенденти за канцлерския пост.

След седмица ще заем кой е спечелил изборите за Бундестаг, но не и кой ще управлява Германия. В допитванията, включително и след снощния телевизионен дебат, продължава да води кандидатът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

„За никого не е тайна, че Зелените са предпочитаният от мен партньор“, заяви той.

Същото послание, но с други думи, отправи и кандидатът на Зелените Аналена Бербок:

„Промяната е възможна само с управление на Зелените. А ХДС трябва да остане в опозиция, защото води остаряла политика“, каза Бербок. Тя има най-малки шансове да стане канцлер, но чиято партия е най-сигурният участник в следващото правителство в Берлин.

Не така стоят нещата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. И след третия телевизионен дебат нейният наследник като партиен лидер и кандидат за канцлер Армин Лашет не успя да събере по-голяма подкрепа от социалдемократа Шолц.

Лашет отново предупреди, че изборната победа на социалдемократите може да доведе Левицата на власт като коалиционен партньор - партия, която е критична към членството в НАТО и наскоро не подкрепи евакуацията от Афганистан.

„Ние сме пределно ясни - няма да се коалираме с Левицата, а с крайната десница дори не разговаряме“, каза Лашет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Олаф Шолц, който в момента е финансов министър в голямата коалиция с ХДС, по-опасен е скандалът около разследвания на прокуратурата в подчинената му Служба за борба с прането на пари, която е обвинена, че не е информирала своевременно полицията за предполагаемо скрито финансиране на терористични организации.

Политически анализатори не изключват, че днешното изслушване на Шолц в комисията по бюджет и финанси на Бундестага е свързано с изборите, тъй като подчинените му служители отдавна са предложили на разследващите финансовия скандал да им сътрудничат и не е имало нужда от намесата на министъра.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!