Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все още никой не поема отговорност за транспортирането на Гул и Аминоллах

Двамата афганистански преводачи на българския контингент останаха в Афганистан

Превземането на Газни от талибаните
Снимка: Ройтерс

Гул и Аминоллах са двамата афганистански преводачи на българския контингент, които останаха в Афганистан след изтеглянето. Двамата, а и още 15-тина са още в Афганистан. Кой, как и защо не е откликнал на молбите им за евакуация. Въпреки че само преди дни Министерството на отбраната върна 22-ма души през Пакистан.
Само месец измина от картините на хаоса по изтеглянето на САЩ, НАТО и съюзниците в Афганистан. И ако обществото бързо забравя насядалите по външната страна на излитащия от пистата самолет афганистанци, видеата с падащи от колесниците на самолет в полет хора, бебето, което от ръце на ръце преминава телена ограда, за да бъде спасено, останалите в Афганистан хора - не са го забравили. „Страх ни е, помогнете“, казва през страниците на Wall Street Journal Мохамед - преводач, спасил преди 13 години сегашният американски президент Джо Байдън. Поставяйки въпроса за това изоставиха ли съюзниците своите хора на милостта на талибаните. „Страх ни е, как можете да ни помогнете“, попитаха „Хоризонт“ и афганистанските преводачи Аминнолах и Гул, които също не бяха прибрани от българските военни, които се върнаха преди три месеца.

"Не знам кога ще ме изтеглят. Нищо не знам. Досега не съм провел никакъв разговор".

"Страх ме е, много ме е страх. Хората от България да ме изтеглят ще бъде най-добре"

Защо се случи така?

"Българска некадърност. Това е причината. Трябва да казваме нещата такива, каквито са", казва Димитър Шивиков. Той е човекът, който държи през тези три месеца връзка с Гул и Аминнолах благодарение на интернет. Двамата познават българския военен, защото Димитър Шивиков е бил командир на един от контингентите ни в Афганистан. Казва, че списъците с хората за изтегляне зависели от структурата в министерството на отбраната, известна като Съвместното командване на силите. Тази структура отговаря за командването и оперативното управление на военните формирования при провеждането на съвместни операции в страната и извън нея. Димитър Шивиков казва, че още при плановете за евакуация от Афганистан, Съвместното командване на силите е можело да предаде информацията за сътрудниците на българските военни.

"Най-малкото, което трябваше да бъде направено е да се влезе в комуникация с тях, да се отговори на техния апел за помощ, който е изпратен на страницата на министерството на обраната,  да им се препрати по елекронен път документ, че същите за времето от еди коя си дата до тази дата са били преводачи на българския военен контингент.  И този документ щеше да им даде възможност да преминат през контролно-пропускателните пунктове до 31 август и да бъдат евакуирани от Афганистан. Същите тези афганистанци ми се обаждат по няколко пъти на ден да ме питат има ли някакво раздвижване. Те се тревожат за живота си".

Защо това не е направено, „Хоризонт“ попита СКС преди повече от седмица.

До финалния срок за репортажа, не ни беше върнат отговор. Именно липсата на документи от България обаче може да затрудни пътуването на Гул и Аминоллах до София сега, в новата ситуация. По интернет Гул изпраща снимки на сертификати и грамоти, получени от българското командване по време на сътрудничеството му. Но служебният заместник-министър на отбраната Пламен Йорданов е категоричен, че това не е достатъчно доказателство.

"Тези хора, които са работили за българското правителство и за българските контингенти. Тези хора, които са работили за Европейския съюз, за всички институции, нали затова сме съюзници, за да си помагаме. Няма да влезе нито един, който не е проверен, защото едно е да доказваш по някакъв начин, че ти си имал принос към организациите, друго е, че ти си същият този човек и това нещо независимо кой ще мине през проверката, за да сме сигурни, че в България няма да влязат хора, които могат да имат принос към съвсем други".

Димитър Шивиков отхвърля притесненията за лоялността на Гул и Аминоллах.


"Седем години е използван от българския контингент. Във всеки един контингент е имало представител на Националната Агенция "Държавна сигуронст". Имената на тези хора са изпратени още в началото, когато за първи път са подписали договор. Тези хора са доказали, че са лоялни на България".

Въпросът за изтеглянето на сътрудничилите на контингента ни афганистанци е бил задаван на министъра на отбраната, научи „Хоризонт“. Ставало и дума за забравен човек, който е отговарял за посолството ни Кабул. Разговорите са  станали след първото съобщение на Министерството на външните работи от началото на септември, че се готви евакуация. От Министерството на външните работи отклониха поканата ни за разговор по темата. Но в скорошно интервю по БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов разказа, че 22-ма души са били върнати в България с полет от Пакистан. И то не лесно.

"Тежко беше тяхното изтегляне от Афганистан, по-сложно се  оказа тяхното изтегляне от Пакистан, защото някои от тях са без документи за пътуване. Нашият посланик в Пакистан направи подвиг в мирно време и вкара на територията на Пакистан хора без валидни документи за пътуване".  

Дали, как и кога ще бъдат изтеглени, още не е ясно. Димитър Шивиков прогнозира, че това наистина няма да е лесно в новите условия.

"Всичко е възможно, след като се урегулират отношенията с талибаните и тяхното правителство".

Но дори и в по-трудната ситуация, Димитър Шивиков е убеден - трябва да бъде направено нещо. Защото България е задължена на своите хора.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия  файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР