Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Лазаров: Медийната отчетност у нас е формално регулирана

Декларираното в регистъра на собствениците е различно от реалните средства, с които медиите оперират

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало да разкрива собствениците на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е доста формално регулирана и поради това получаваме по-скоро приблизителна картина. Това каза пред БНР Ясен Лазаров от Института за развитие на публичната среда. Институтът е направил анализ на функционирането на регистъра.

350 организации са подали декларации до МК за 2020 г.

В декларациите, подадени до Министерството на културата, се отразява финансирането и сключваните договори с публични институции, но не се отразяват търговските сделки на медиите с частни юридически лица, отбеляза Лазаров.

Така се оказва, че декларираното в регистъра се различава от реалните средства, с които оперират медиите в България.

Като друг проблем Ясен Лазаров посочи липсата на ясни указания, което обърква медиите кое и къде трябва да се попълва в декларациите, което по думите му води до дублиране на суми в различните графи или до попълване на грешна информация.

„В медийните декларации има суми в различни валути, нанасяни са договори с неясен срок на изпълнение, суми, към които е начислен или не ДДС или това обстоятелство въобще не е указано. Това е проблем, защото когато всяко задължено по закона лице подава декларация по свой си начин, накрая тази информация трудно може да се постави в контекст, да се сравнява, да се анализира.“

Това е финансова информация и може би трябва да се замислим дали Министерството на културата е най-правилната институция, която би трябвало да работи с нея, коментира Ясен Лазаров в предаването „Преди всички“.

Министерството на културата не прави проверки по същество, изтъкна още Лазаров.

На оперативно ниво могат да се въведат промени, които да повишат ефективността на публичния регистър, смятат от Института за управление на публичната среда, които имат изработени препоръки.

Институциите трябва да разпознаят своя интерес. Ако регистърът се поправи по адекватен начин, тази информация може да бъде полезна както за гражданите, така и за институциите, обобщи Ясен Лазаров.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна