Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Цицелков: Експертно звено, а не ЦИК трябва да съхранява кода на машините за гласуване

Стоил Цицелков
Снимка: Личен архив

„ЦИК имат достъп до тези кодове, с които могат да променят самата бюлетина, как да изглежда. Това е в ръцете и на „Сиела Норма“. Този изчислителен код, заложен в тази машина от компанията производител биха могли да го предоставят, но проблемът е, че той не може да бъде даден на една администрация като нашата, която има временен характер, тя е партийно отговорна, променя се след всеки избор, всяка партия може да снеме доверието си от този член, а това е един много чувствителен код. Неговото изтичане би компрометирало изборите и в други държави.“ Това заяви в интервю за БНР Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Имаме нужда от звено, независима експертна структура, която да съхранява този код, подчерта Цицелков. По думите му идеята е тази информация да не е под влияние на политически и други интереси.

Отлив от машинно гласуване има, но не е чак толкова голям. На последните парламентарни избори на 11 юли е имало и отлив на избиратели в „хартиени секции“, отбеляза още Стоил Цицелков. Според него казусът със спряното гласуване във Велико Търново е повлиял върху доверието в машинния вот.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна