Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват изказванията на държавни глави в рамките на 76-ото Общо събрание на ООН

| обновено на 21.09.21 в 12:24
Вашингтон, 20 септември, 2021 г. - Джо Байдън отпътува за Ню Йорк за Общото събрание на ООН на 21 септември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ню Йорк днес започват изказванията на държавни глави в рамките на 76-ото Общо събрание на ООН. За пръв път като президент на Съединените щати пред събранието ще говори Джо Байдън, седмици след противоречивото изтегляне на страната му от Афганистан и на  фона на дипломатическата криза в отношенията на Вашингтон с Франция и Европейския съюз.

Байдън все още очаква телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, за да се опита да възстанови доброто сътрудничество с него, след като Париж отзова посланика от Вашингтон. Франция е гневна заради прекратяването миналата седмица на споразумението и с Австралия за доставка на подводници на стойност няколко десетки милиарда евро. Вместо това Канбера подписа договор с Вашингтон и Лондон.

Париж обвини американците, че са действали изключително некоректно и са „забили нож в гърба“ на Франция.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви снощи в централа на ООН в Ню Йорк, че САЩ са се показали като нелоялен съюзник. Елементарните принципи на съюзничеството са прозрачност и доверие, а се вижда, че прозрачност и лоялност няма, заяви Мишел и допълни, че поведението на американците ще доведе до увеличаване на усилията  на ЕС да се сдобие със собствени автономни отбранителни способности.

Шарл Мишел изрази и разочарование от Джо Байдън , който встъпи в длъжност през януари с декларация, че ще „съживява“ трансатлантическия алианс след ударите, които му нанесе Доналд Тръмп. При Тръмп поне беше много ясно – от тона, езика и отношението, че Америка не приема Европа за ценен партньор, каза още Мишел.

Очаква се президентът Байдън да заяви, че "стремежът му да задълбочи американския отпечатък в Азия", а именно - новият пакт за ядрени подводници с Австралия, е само последният градивен елемент, който не означава конфронтация с Китай.

От трибуната на ООН Байдън ще подчертае обещанията на САЩ да се справят както с пандемията, така и с изменението на климата. В сряда Байдън ще бъде домакин на виртуална световна среща на върха за Covid-19.

Очаква се американският президент да обяви и „добри новини“ относно недостига на средства в глобалния фонд за справяне с климатичните промени.

Това съобщава представител на ООН, цитиран от Франс прес. Подробностите все още не са известни, но страните се надяват да получат яснота как Съединените щати ще засилят подкрепата за набиране на средствата за фонда.

Преди Парижкото споразумение за климата държавите се договориха да съберат 100 милиарда долара на година след 2020-а, за да помогнат на по-бедните страни в прехода отвъд въглищата, но все още има недостиг от около 20 милиарда, пояснява Франс прес. 

Новият ултраконсервативен президент на Иран Ебрахим Раиси ще направи международния си дебют пред ООН с предварително записана реч. Срещата ще започне с бразилския президент Жаир Болсонаро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!