Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Мандаджиев: България има нужда от мечтатели

Трябва да спрем да чакаме месията и да търсим панацея, смята икономистът

Иван Мандаджиев
Снимка: Личен архив

„България има нужда от мечтатели. България има нужда от хора, които не се побират в това, което се случва около тях в момента, а мислят малко по-глобално и с малко по-дълъг поглед върху нещата.“ Това каза в интервю за БНР Иван Мандаджиев, мениджър в глобална консултантска компания в Мюнхен.

Виждам добро течение в момента в България. Виждам светлинки в тунела. Дали те ще успеят да станат светлините, които ще водят бъдещите поколения, все още не е ясно. Но няма нерешими проблеми. Трябва да мислим за това какви са изходите от ситуацията, а не какви са проблемите“, коментира Мандаджиев в предаването „Преди всички“.

Няма магическо решение, което ще реши проблемите. Успелите българи зад граница също не са панацея, допълни той.

В България трябва да спрем да чакаме месията, да търсим панацеята.“

По отношение на възстановяването на икономиките от пандемията той посочи:

„Наблюдаваме развитие както в бизнеса, така и на финансовите пазари. Определено можем да кажем, че възстановяването от пандемията вече е факт, но в същото време трябва да помислим какво идва в следващите няколко месеца.“

В исторически план след всяка от големите кризи, откакто индустриалната революция е факт, винаги идва възстановяване, каза Иван Мандаджиев. Според него въпросът е в случая дали то ще бъде от порядъка на 10-20%, както беше след кризата 2008 г., или ще бъде 30 до 50%.

Тази пандемия ще остане в учебниците по история като първата, която имаме възможност да контролираме чрез научните методи и инструменти, отбеляза Мандаджиев.

Вторият извод, който по думите му е по-неприятен и негативен е, че „тази пандемия не е природно бедствие, не е природен проблем, а по-скоро една политическа криза“.

„Две са нещата, които открояват икономиките, които се справят добре – бързото потискане на вируса и адекватни мерки от страна на икономистите и на управляващите за справяне с негативните икономически последствия в краткосрочен план.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна