Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Нора Ампова: Самотата е важна

| обновено на 23.09.21 в 11:52

Нора Ампова е художник и визуален артист. В последната година живее в Женева със семейството си. Там тя създава всички произведения, които показва в България.

Защо не тръгва по стъпките на родителите си, известните трио “Спешен случай“, и не последва кариерата на брат си Влади Ампов Графа?

Нора Ампова е главен герой в “Нашият ден“.

“Рисуването при мен не е спирало и надделя над всичко. Не съм екстровертен тип човек, който да може да се раздава на сцена. Може би защото винаги съм имала примера пред себе си и интуитивно съм търсила да е нещо различно.

Благодарна съм на родителите ми, които са ни възпитали добре и са ни дали свобода да избираме.

Трябва ли визуалният артист да бъде космополит? 

Не, има интернет, който ти дава достатъчно информация. Естествено, пътуването не може да бъде заменено с никаква виртуална реалност до този момент.

Сериозната работа на артистите е в главите им и не е толкова важно непрекъснато да се стремим да пътуваме физически.


Социална позиция

Не само артистът, а всеки едни човек би трябвало да има социална позиция. Също така би трябвало да може да я защити, но не на всяка цена. Ако нямаш адекватна позиция и не си подготвен, по някакъв начин въвлечен със сърцето си, по-добре е да нямаш или да я търсиш.

Преди 3-4 години направих изложба, която посветих на бежанците. Моят проект бяха щрауси, които асоциирах с човека, който иска да бяга от проблемите си, с нашите страхове и предразсъдъци. Тогава за първи път се осмелих да подходя толкова социално към конкретен проблем.

Нещата, които правя в последната една година, са коренно различни. Не са толкова конкретни. В момента съм се концентрирала върху живописта в класическата й форма.

Изложбата “Прагове и белези“ все още е част от Националните есенни изложби в Пловдив.

Не съм имала някаква конкретна цел, послание едно или две. Просто действах интуитивно в тази пандемична ситуация, в която се затворих още повече в себе си умишлено, за да изкарам всичко това, което е в мен и да го предам в картините. Има и философски момент, но той не е на всяка цена.

За мен е важно хората да намерят свой прочит и чувство. Опитала съм се да постигна едно чисто изкуство, картини, които лесно комуникират с хората.

„Автопортрет” – Нора Ампова

Самотата

Самотата е важна, защото чрез нея можем да си отговорим на много въпроси.  Тя води до отговорите, на които иначе нямаме смелост да стигнем. Опознавайки себе си, опознаваш и всичко останало. Всеки човек е една малка вселена.

Чуйте Нора Ампова в звуковия файл.

Снимки: Личен архив, Фейсбук - личен профил

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна