Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Плавното нарастване на случаите на коронавирус не е тревожно

В МОН влизат нови двама заместник-министри

| обновено на 21.09.21 в 12:31
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Плавното нарастване на новите случаи на коронавирус в страната все още не е тревожно, заяви образователният министър Николай Денков, който допълни, че се следи епидемичният ефект след започването на учебната година.

„Знаете, че ситуацията е тревожна в страната. Има възможност за пренасяне на случаи от извън училищата към училищата чрез учителите, чрез децата. Ние следим всеки ден какво се случва. В момента имаме плавно нарастване на случаите, което все още не е тревожно“, каза Николай Денков на първата си пресконференция, след като оглави образователното министерство и във второто за годината служебно правителство.

Приоритет остава осигуряването на достатъчен бюджет за образование за следващата година, каза Денков, който замени двама от заместниците си - отговарящите за научната дейност и европейските програми. 

Министърът на образованието заяви още, че процентът на карантинираните учители и ученици в страната се запазва нисък. Три са областите с по-висок процент, където отделни училища са преминали на онлайн обучение.

Към 20 септември карантинираните ученици са 0,44% от всички, а при учителите процентът е 0,71. Покачване има, но то все още е плавно, посочи министър Николай Денков:

"Имаме плавно покачване. В момента то е очаквано. Това, което трябва да внимаваме е да няма рязка промяна. Тогава ще се наложи да се затварят по-радикално паралелки или училища."

Най-много карантинирани ученици има в областите Велико Търново, Кюстендил и Шумен. Нарастването на процентите заболели зависи от спазването на мерките извън и в училище, подчерта Денков:

"Ако не се спазват мерките, предполагам локално, там където не спазват, ще  има проблеми и ще трябва да затваряме училища".

"Математическите модели, епидемиолозите предупреждават, че най-трудни ще бъдат периодите около средата на октомври", каза още Николай Денков.

Ваксинираните учители към момента са 32%, а учениците – 2,3%. 

Министерството на образованието представи своя отчет за свършеното до момента и планът с предстоящи приоритети. Основният е учебната година за учениците да бъде присъствена. 

Вторият приоритет е кандидатстването за финансиране по европейски програми, с които да продължат европейските проекти.

Третият приоритет е осигуряването на бюджет за следващата година.

В екипа на Николай Денков влизат нови двама заместник-министри. Това са Константин Хаджииванов, който ще отговаря за научната дейност. Той ще заеме поста на досегашната зам.-министърка Нели Косева, която е негов колега в БАН. Хаджииванов е доскорошен заместник-председател на БАН. Косева освобождава министерското кресло заради ангажиментите си към Академията на науките.

Другият нов заместник-министър е Ваня Стойнева. Тя ще отговаря за европейските проекти. Стойнева застъпва на мястото на Евгения Пеева. Пеева ще продължи да работи в екипа на министерството като съветник.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна