Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата прогнозна сума за изборите е 145,3 млн. лева с опция за два тура на президентския вот

Снимка: Ани Петрова

Общо 18 242 000 хиляди лева е бюджетът на Централната избирателна комисия за изборите на 14 ноември, включително евентуално провеждане на втори тур на вота за президент и вицепрезидент. Това става ясно от публикуваната План-сметка с разходите, която правителството одобри.

Най-големият разход ще бъде близо 15 милиона лева, който включва отпечатването на бюлетините,  компютърната обработка и разяснителната кампания за начина на гласуването.

123 милиона и 800 хиляди лева е План-сметката, като вотът 2 в 1 на 14 ноември се оценява на 84 милиона, а евентуален втори тур на президентския вот - на близо 40 милиона лева.

В разчетите обаче няма предвидени пари за обявените обществени поръчки от ЦИК. Първата за още 1 600 машини, 26 хиляди флаш памети, и втората - за логистиката и техническото обезпечаване на машинния вот.

Те ще са допълнителен разход, който засега възлиза на 21,5 милиона лева без ДДС. Така общата прогнозна сума за изборите на този етап е 145,3 милиона лева с опция за два тура на президентския вот.

За възнаграждения на членовете на СИК и РИК се предвиждат близо 52 милиона лева.

За организация на вота в чужбина Министерството на външните работи има 10 милиона, а МВР - 19 милиона лева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна