Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Дълбока вода" - разказ за историята на разпаднал се брак

Снимка: Издателство „Сиела”

Хитовата книга на Патриша Хайсмит "Дълбока вода" разказва историята на разпаднал се брак и цената, която хората плащат, за да поддържат една илюзия пред обществото.

На корицата на книгата е изобразена потъваща във вода халка.

„Подходът е метафоричен, той представлява една потъваща във водата халка, което е визуална метафора на един дисфункционален брак на двойка, която се опитва да поддържа по изкуствен начин своите взаимоотношения - повече имиджово и съвсем не емоционално. Те емоционално са атрофирали един към друг,  това няма бъдеще. Нещо повече - то може да бъде много травматично не само за съответната двойка, но и за хората, които са в нейното обкръжение. Това искахме да покажем с визията - хем да не е твърде буквално, хем да е достатъчно ясно и отговарящо на съдържанието“, каза за БНР редакторът Благой Иванов.

По думите му ценното в тази книга е залогът върху психологизма на тези герои – начинът, по който виждаме постепенното рухване на човешки взаимоотношения, които може би първо са били качествени, смислени и дълбоки, а сега са само дълбоки, защото са се озовали на дъното.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!