Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа дава допълнителна образователна подкрепа за деца със СОП

Снимка: БНР

УНИЦЕФ разработи първата в България онлайн платформа за допълнителна подкрепа на деца със специални образователни потребности. Организацията е разработила онлайн библиотека с безплатни образователни и терапевтични ресурси.

Платформата е напълно безплатна. Всеки ученик, учител, специалист – психолог, логопед, ресурсен учител, сензорен терапевт има достъп до нея, който им позволява директно за ползват качените материали, уточни пред БНР Мария Янкова, програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ – България.

Материалите са съобразени с различните нужди и възможности на децата със СОП. Имаме група материали, които следват по-скоро подготовката в детската градина или училището, тоест са малко повече свързани с конкретните предмети и направления, които се изучават. Имаме и група материали и ресурси, видеа, които са по-скоро насочени към терапевтичната работа и подкрепа за децата със специални потребности, които са с фокус развитие на конкретни умения, развитие на фина моторика и т.н. Те са насочени преди всичко към специалистите, които работят с тези деца.“

Платформата има две нива на достъп – едното е изцяло публичен достъп, в който всеки може да ползва ресурсите, а допълнителното ниво, което също е безплатно, изисква регистрация. Там могат да влизат специалисти с профил към МОН, поясни Мария Янкова.

Според нея в ситуация на затворени детски градини и училища платформата ще бъде основен ресурс в подкрепа на децата със СОП.

Специалистите ще могат да препоръчват на родителите допълнителни занимания, които са като ресурс в платформата, в нейната библиотека, които те да правят допълнително вкъщи и са подходящи за децата, с които те работят.“

Платформата не замества, а по-скоро допълва процеса на подкрепа в детската градина и училището, обобщи Янкова. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени