Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов не изключва да предложи кандидат-шеф на ВКС, който не е номиниран от членове на ВСС

| обновено на 21.09.21 в 17:06
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов не изключи възможността да предложи кандидат за председател на Върховния касационен съд, подкрепян от юристите и обществото, но не номиниран от членове на Висшия съдебен съвет.

На първото си заседание след съдебната ваканция - този четвъртък, съдебните кадровици трябва да открият процедурата на наследник на Лозан Панов.

„Надявам се тя да бъде достатъчно открита при прилагане на високи стандарти за професионална подготовка и почтеност и надявам се в нея да се включат повече магистрати. Т.е. този процес да не се развива само в рамките на Висшия съдебен съвет, а наистина да отрази по-широк кръг мнения. Надявам се също, че за разлика от избора на главен прокурор, тя ще има и някаква конкурентност“, коментира Стоилов.

Лозан Панов встъпи като  председател на Върховния касационен съд на 10 януари 2015 година. Негов конкурент за поста тогава беше сегашният конституционен съдия Павлина Панова.

Очаква се следващата седмица да влязат в сила промените в Закона за защита на свидетели, с които Бюрото за защита на свидетели се прехвърля от главния прокурор при министъра на правосъдието.

Очакванията на служебния  министър Янаки Стоилов са прехвърлянето да стане в рамките на седмици и Бюрото  - без сътресения, да продължи да изпълнява функциите си.

Миналата седмица Стоилов обсъди преместването с Иван Гешев. На въпрос днес поискал ли е обвинител номер едно Бюрото да продължи да го охранява, министърът на правосъдието отговори:

"Той сега ползва охрана от Бюрото по твърдения за застрашеност. При преминаването на Бюрото този въпрос трябва да се реши, тъй като той е едно от лицата, които с основание се ползват от охраната на Националната служба (НСО). Ако има други основания, тогава трябва да се прецени вече въпроса за начина на неговата охрана. Досега не са постъпвали официални искания по какъв начин това да бъде извършено".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени