Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Летящ плъх“ – паметник на градския враг

Снимка: gallerygallery.space

С виртуална скулптура на огромен гълъб започва работата си новия скулптурен парк „Площадка“, създаден от Галерия „Галерия“. Статуята ще бъде „изложена“ в мрежата и ще може да бъде разгледана само на място, с помощта на мобилен телефон и добавена реалност от 22 септември до средата на декември.

„Летящ плъх“ е продължение на дългосрочния проект на унгарския визуален артист Даниел Салай, който изследва отношенията на човека и животните в града.

„Гълъбите, преди възприемани за символ на мира и любовта, днес за нас са опасни вредители, които разпространяват зарази“ пишат организаторите на изложбата Албена Баева и Рене Беекман. „Промяната в начина, по който виждаме гълъбите води до промяна в мястото, което им отреждаме сред нашия свят. Ограничаването на тяхното придвижване, местообитания и възпроизводство са част от градското планиране за безопасност в много градове. За разлика от Виена, където Салай започва изследването си през 2018 година, в София няма централизирана регулация на популацията на гълъбите.“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна