Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Летящ плъх“ – паметник на градския враг

Снимка: gallerygallery.space

С виртуална скулптура на огромен гълъб започва работата си новия скулптурен парк „Площадка“, създаден от Галерия „Галерия“. Статуята ще бъде „изложена“ в мрежата и ще може да бъде разгледана само на място, с помощта на мобилен телефон и добавена реалност от 22 септември до средата на декември.

„Летящ плъх“ е продължение на дългосрочния проект на унгарския визуален артист Даниел Салай, който изследва отношенията на човека и животните в града.

„Гълъбите, преди възприемани за символ на мира и любовта, днес за нас са опасни вредители, които разпространяват зарази“ пишат организаторите на изложбата Албена Баева и Рене Беекман. „Промяната в начина, по който виждаме гълъбите води до промяна в мястото, което им отреждаме сред нашия свят. Ограничаването на тяхното придвижване, местообитания и възпроизводство са част от градското планиране за безопасност в много градове. За разлика от Виена, където Салай започва изследването си през 2018 година, в София няма централизирана регулация на популацията на гълъбите.“


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.