Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училище в Перник ще разполага със соларна лаборатория

Снимка: БГНЕС

Професионалната гимназия по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“ в Перник ще разполага със соларна лаборатория, която ще бъде достъпна за всички ученици от специалността „Топлотехника“ в учебното заведение.

Инициативата е на „Грийнпийс“ – Българи, а откриването ще се състои на 27 септември.

Лабораторията разполага с най-модерно оборудване за използване на слънчевата светлина и преобразуването ѝ в топлинна енергия чрез няколко различни технологии.

Всички процеси ще бъдат наблюдавани от учениците и впоследствие управлявани от тях по време на практическите упражнения. Така младите хора ще придобият нови знания и умения за работа с един от най-ценните възобновяеми източници на енергия – Слънцето.

Със своето средногодишно количество на слънчево греене от 21:50 часа България се нарежда сред най-благодатните държави в Централна и Източна Европа за развитието на фотоволтаичните технологии, заявиха от „Грийнпийс“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.