Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Альоша Даков: Притеснително е съкращаването на линиите на градския транспорт

Снимка: Ани Петрова

От Столичната община съобщиха,че градският транспорт в София е секторът, който е най-силно засегнат от ограничителните Covid-мерки, които водят до намаление от 30% на пътниците и значителни финансови загуби.

Въведената оптимизация в разписанието на движение засяга само 20% от линиите на градския транспорт от т. нар. „зимни разписания“. Промените не засягат движението на линиите на метрото. Промените в интервалите на движение са между 1 и 2 минути. Единствено на две линии -интервалът е увеличен с 3 минути - трамвай №20 и автобус №88.

"Притестнително е съкращаването на линиите на градския транспорт, което е в ущърб на гражданите, но проблемът е икономически, защото "дупката" в икономическата рамка на градския транспорт е над 50 млн. лв. по данни за шест месечеите", коментира темата в "Хоризонт до обед" Альоша Даков, общински съветник от БСП в Транспортната комисия.

"За съжаление ръководството на Столична община, в лицето на управляващото мнозинство, се забави с предприемане на ефективни мерки. Комитетът за наблюдение на т.нар. "тикет система", той е провел само едно заседание досега, нямаме още данни още от Центъра за градска мобилност, които имат пряко отношение към интервалите на движение на градския транспорт и такива данни все още не са ни предоставени. Защо се съкращават линии, ние нямаме официална информация от Центъра за градска мобилност, които имат за задължение да изготвят тези анализи", посочи още Даков.

Промяна в електронното таксуване на пътуванията в наземния градски транспорт в София

От "Спаси София" вчера  посочиха, че това е най-драстичното орязване на градския транспорт от последните 10 години се случи тази седмица. Основни и натоварени линии като автобуси 83, 94, 111, 120 и 280 и тролеи 1, 2, 6, 9 са орязани, като най-драстично са намалени трамваите по линии 20 и 22, където се премахват по пет трамвая от всяка линия. Това е грешно решение, което ще изгони и без това малкото останали пътници в градския транспорт. Това изтъкнаха пък от "Спаси София".


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!