Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обвини трети руснак в опита за отравяне на Сергей Скрипал

| обновено на 21.09.21 в 18:11
Обвиненият Денис Сергеев, който използвал името Сергей Федотов, за да влезе във Великобритания.
Снимка: Британска полиция

Скотланд ярд обвини трети руснак в опита за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018 година в английския град Солсбъри.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател отчете в парламента, че това е поредна лоша новина за британско-руските отношения, но се закани, че Даунинг стрийт ще вземе твърди мерки виновниците да бъдат изправени пред правосъдието.

За първи път британската полиция за първи път официално обявява, че смята, че тримата заподозрени са част от екип на руското военно разузнаване.

Съобщено бе, че третият руснак Денис Сергеев е влязъл в страната под името Сергей Федотов и на практика е бил командващ операцията срещу Скрипал. Той кацнал в 11 часа на летище „Хийтроу“ на 2 март 2018 година, два дни преди покушението, използвайки името Сергей Федотов.

Снимка на Федотов от пристигането му на летище „Хийтроу“. Снимка: Британска полиция

Полицията разполага с доказателства, че Сергеев се е срещнал няколко пъти в Лондон с Александър Петров и Руслан Боширов, чиито истински имена са Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които са обвинени в поставянето на нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на входната врата на къщата на Скрипал в Солсбъри.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха спасени в болница, почина обаче местната 44-годишна Доун Стърджес, която по-късно се заразява фатално с веществото.

Кралската прокуратура сега повдигна обвения срещу Сергеев, но той не може да бъде съден, докато не бъде арестуван. Предполага се, че и тримата руснаци в момента са в Русия.

Другите двама обвинени руснаци. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ето какво заяви в парламента министърът на вътрешните работи Прити Пател:

„И тримата преди това са работили заедно за руското военно разузнаване в операции извън Русия. И тримата сега са издирвани от британската полиция. Издадени са заповеди за арестуване и на тримата. Както бе заявено ясно още през 2018 година, ако някой от тези хора пътува извън Русия, ние ще работим с нашите международни партньори и ще направим всичко възможно да ги задържим и изправим пред правосъдието“.

Кремъл категорично отрича да има пръст в покушението срещу Скрипал.

Британското външно министерство ще повдигне по-късно случая пред руския посланик в Лондон.

Изнасяйки подробности за Денис Сергеев, британските медии отбелязват, че има доказателства, че той е замесен също в опита за отравяне на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и взривяването на оръжеен склад със стока на българина на територията на Чехия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени