Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Константин Стаменов: Икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок

Министерският съвет да обсъди проблема с високите цени на тока у нас

Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Снимка: БГНЕС
"В Европа настана паника, тъй като във всички европейски пазари цените на въглеродните емисии поскъпнаха много. От там  производството на въглища, където все още съществува поскъпна. Цента на природния газ се вдигна много. Хранилищата в Европа на прага на зимния период не са пълни на 100 процента, а от порядъка на  60-70 процента. За България това, което е изнесено като информация е малко повече. Няма риск за отоплителния сезон", каза за БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Той заяви, че в България се произвеждат 6 хиляди мегавата електроенергия, изнасят се 2 хиляди мегавата, вътрешното потребление е 4 хиляди мегавата.

"Пряко и непряко потребителите в България заплащат субсидия за всички видове електропроизводители - когенерации, възобновяеми източници, дългосрочни договори. Всички тези субсидии са 2,6 милиарда лева за една година. Стопанските потребители подпомагат пряко и непряко всеки мегават произведен у нас“

В предаването "12+3"  Стаменова заяви, че икономиката в България не е подготвена да посрещне ценови шок.

На 9 август 2021 година председателите на КРИБ и АИКБ Кирил Домусчиев и Васил Велев призоваха за оставка на министърът на енергетиката Андрей Живков и на ръководството Българския енергиен холдинг.

 Поскъпват токът - средно с 4,4%, парното и топлата вода - между 4 и 23%

Природният газ да поскъпне с близо 16 на сто през октомври -  това е предложила за одобрение Булгаргаз на енергийния регулатор. Окончателните цени ще бъдат обсъдени в края на месеца, а ще бъдат утвърдени на 1 октомври.

"Икономиката в България не е конкурентно способна спрямо сходните европейски индустрии в Европейския съюз, не само спрямо трети страни,  където не се закупуват емисии", допълни Стаменов.

Той призова Министерският съвет да обсъди проблема с високите цени на тока у нас.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР