Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Наранхо: Всички на остров Ла Палма са тъжни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 5000 жители на остров Ла Палма, част от архипелага на Канарските острови, бяха евакуирани. Вулканът „Кумбре Виеха“ изригна след 50 години сън. 

Пред БНР Лиляна Наранхо, жител на острова, сподели, че сега там всички си помагат. 

Изригването на вулкана започна в неделя. А потокът от лава унищожава всичко по пътя си. Според местни власти около сто постройки са били изпепелени. Къщата на Лиляна Наранхо също може да бъде унищожена.  

"Много е несигурна ситуацията в Ла Палма. Сега има много хора, които губят своите домове. Много сме тъжни и целият остров на практика е доста тъжен. Защото виждаме как тази лава поглъща нашите домове. Шансът за оцеляването на нашия дом е 50 на 50. Лавата е много близо до нашата къща. Трябваше да я напуснем. Сега със съпруга ми и негова майка сме в къща на другата част от този остров. На сигурно място сме, но можем да видим вулкана", каза тя.

Има ли начин да спасите вашия дом? 

"Няма по-вероятно е да не можем, защото няма какво да направим. Това е природа. Природата е нещо могъщо. И единственото, което можем да направим, е да стоим и да се молим. Ние, хората, които са на острова- много се молим".

Доколкото разбирам, това не е изненада че този вулкани изригва. Това се е случило и преди 50 години?

"Да така е преди 50 години наистина изригна този вулкан. Обаче преди 50 години и само една къща беше засегната от вулкана. Аз не съм била свидетел на това, защото тогава не съм била родена. Но по-възрастните си го спомнят. А и разбира се сега е по-различна ситуацията, защото самата лава идва в посока на населеното място. Просто като един огромен дракон, който поглъща всичко по пътя си. Искам да кажа, че сега е по-различно от това, което е било преди 50 години. Вече много хора живеят в засегнатия район. Ла Палма е хубав зелен остров, а тази част от острова, която е засегната сега, е много специална. Там също беше зелено и слънчево и затова е доста населено. Дори и с хора, които живеят извън Канарските острови. Има дори чужденци". 

Хората от острова са на сигурно място 

"На сигурно място са. Правителството и местната власт отвориха стадиона, където хората могат да се евакуират. Особено онези, които нямат роднини и няма къде другаде да отидат. Там се грижат за тях. Да има вода и храна".

Колко дълго може да чакате вие и хората вероятно за да се оправи нормализира ситуацията? 

"Наистина нямам представа лавата се движи много бавно. Не е достигнала до морето. Тази ситуация може да продължи с дни, със седмици вероятно. Нямам представа. За момента нямам дори и бъдещи планове. Просто се опитваме се да мислим позитивно, молим се, отправяме молитвите си за нашата къща, за хората опитваме се дори да помогнем на хората, които са около нас. Всички от Канарските острови подкрепят Ла Палма. Изпращат ни съобщения….Хората от незасегнатата част на острова дори отвориха своите домове за останалите, които бягат и няма къде да отида. Дават им храна, подслон, настаняват ги там. Виждаме сериозната солидарност, която се проявява навсякъде от населението на Канарските острови. Но наистина Това е природа и ние няма какво да направи можем да се надяваме единствено правим възможно най-доброто. Когато погледнете към този вулкан, може да изпитате доста смесени чувства. Първото чувство е на неговата мощ и сила. И, разбира се, страх. Смесени чувства".

Лиляна Наранхо сподели, че за евакуация на самия остров не се говори. Но няколко пъти каза, че всички на остров Ла Палма са тъжни. Очаква животът им да продължи нормално.В овладяването на ситуацията са включени военните и цивилната гвардия. Около 500 туристи са били евакуирани от острова. А министърът на туризма Рейес Марото призова хората да не го напускат острова. „Островът е отворен. Ако вашият хотел бъде засегнат, ще ви осигурим друг. Използвайте възможността да се насладите на природата“, каза тя. Засега изригването не засяга работата на летищата в региона. Не са регистрирани сериозни произшествия, а изригването на вулкана не засяга въздушния трафик на Канарските острови.  

Вулканът е активен, макар и спящ вулканичен хребет на вулканичния океански остров Ла Палма на Канарските острови, Испания, който изригва два пъти през 20 век - през 1949 г., и отново през 1971 г.  

Репортаж на Добромир Видев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени