Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Центърът за деца с аутизъм в Плевен вече три години работи с деца от цяла Северна България

Областният управител Марио Тодоров поздрави Велислава Цолова по повод 3 години от създаването на Центъра за деца с аутизъм в Плевен.
Снимка: Личен архив

Центърът за деца с аутизъм в Плевен, създаден от Сдружение "Аутизъм днес“, отбеляза три години. Мястото е единствено по рода си. Ежедневно обучени специалисти се занимават с деца от цяла Северна България. Това е един от центровете, създадени от Владислава Цолова и екип. 

Тези деца не се различават от останалите, те са сред нас. Широкият спектър на аутистичните разстройства обаче изисква по-голямо внимание и грижи за тяхното развитие. 

Преди години самата Владислава Цолова се сблъсква с трудностите покрай своя син Мартин, започва да чете, да търси и открива новостите за развитието на децата с аутизъм. Създаването на центрове от този тип е смисълът на живота ѝ. Започва в София, следва родният Плевен, сега продължава с изграждането на център в Бургас. През това време Марти завършrи успешно средно училище и наскоро се дипломира.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР