Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие в мистичния свят на древните организират в Белоградчик

Автор:
Снимка: Клуб Аргонавти


Спектакъл- възстановка на древни обреди в светилището на пещера Лепеница ще потопи присъстващите в Мистичния свят на древните в свещената територия на Белоградчишките скали. Събитието ще се проведе за първи път днес. Организатори са Клуб Аргонавти, Академия Орфика с академик Цветан Гайд и Инициативен комитет Белоградчишки скали, каза за Радио Видин Емил Цанков от организаторите:


"Събитието е свързано с древните традиции по нашите земи и с един много специален период, който е времето на есенното равноденствие. Както много народи, така и нашите предци, са почитали есенното равноденствие като изключително важен момент в своя живот. Това е времето, в което се устройват и основните културни фестивали и се извършват важни обреди и ритуали, свързани с плодородието и богинята майка. Есенното равноденствие е силно, мощно и енергийно, то е символ на съзиданието, спокойствието и мъдростта. Това е времето, в което всеки от нас трябва да погледне навътре към себе си, към своята същност, душа и съзнание. Защо е избрано точно това място - пещера Лепеница - защото според древните първите храмове са били именно в пещерите". 


Всеки желаещ да се включи трябва да е в 13:00 ч. днес на сборния пункт пред Белоградчишката крепост, а тръгването за пещера Лепеница е в 14:00 ч., уточни Емил Цанков.

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна