Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе уникално издание, посветено на българския П.Е.Н. клуб

Снимка: unipress.bg

По повод 95 години Български П.Е.Н. и 100 години Международен П.Е.Н. център, излезе представителна антология.

В нея са включени творби на 48 съвременни писатели, които членуват в организацията, а проектът е подкрепен финансово от Министерство на културата. Съставители са Маргарит Жеков и Анжела Димчева.

„Гласове от Българския П.Е.Н.“ е калейдоскоп от различни авторски почерци и стилове.

Антологията е билингва (български/английски ), съдържа три части с творби на поети, есеисти и белетристи, дело е на университетското издателство „Св. Климент Охридски“.

Д-р Райна Дамяни е автор на илюстрациите и на корицата.

В предговора към изданието Анжела Димчева пише: „Антологията акцентира на творчеството на изявени автори, които изповядват веруюто, че стойностното изкуство е мъчителен път на преоткриване, на дълбаене в сложните житейски проблеми, на освобождаване от страха да се говори за болката, за грозното, за деформацията. Преодоляване на разрушителната стихия на егото е нещо особено важно в съвременния свят, когато илюзорното съществуване, внушавано от масовата култура и рекламата, формира изкривен и обвързан свят, без знаци за морални ценности“.

Най-престижната писателска организация в света – Международният П.Е.Н.-клуб, чието седалище е в Лондон, отбелязва тази година100-годишен юбилей. Пет години след възникването на това писателско движение, през 1926 г., у нас също се създава П.Е.Н.-център с 40 видни писатели. В запазения протокол на първото заседание са имената на Елисавета Багряна, Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Николай Лилиев, Николай Райнов, Теодор Траянов, Кирил Христов, Стоян Чилингиров, Михаил Арнаудов, Т. Г. Влайков и др. Избира се и първото ръководство: проф. Иван Д. Шишманов – председател, Дора Габе – секретар, и проф. Александър Балабанов.

Маргарит Жеков, един от съставителите, представи в „Артефир“ антологията, издадена по повод 95 годишнината на Българския П.Е.Н център.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна