Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Р. Кънчев: САЩ опитват да изградят нова архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион

Дава се "гориво" на Франция отново да обяви идеята за европейски отбранителен съюз

Проф. Румен Кънчев
Снимка: БГНЕС

"САЩ се опитват да изградят една нова архитектура за сигурност в Азиатско-тихоокеанския регион, където е доста обезпокоителна за западните либерални демокрации нарастващата икономическа и военна мощ на Китай". Това заяви пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика. 

Той припомни, че след 2016 година в китайската външнополитическа стратегия доминира доктрината "Поход на запад":

"В този контекст е много тежък въпросът за това как китайската военна и икономическа мощ ще бъде балансирана. В тази връзка трябва да разглеждаме и подписания договор за съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, с който се поставя началото на една нова група страни, която трябва да изпълни стратегическото възпиране на Китай в зоната на Азиатско-тихоокеанския регион и Индийския океан". 

Проф. Кънчев подчерта, че Франция е обидена, че с нея не е обсъден, преди да се стартира този проект (Отбранителният пакт АУКУС - б.р.):
"Сега се дава много сериозно "гориво" на Франция отново да обяви идеята за европейски отбранителен съюз", смята експертът по международна сигурност и уточни, че е под въпрос дали останалата част от Европа е узряла за тази идея, "тъй като откъсването на стратегическия ядрен комплекс на Европа от стратегическите ядрени сили на САЩ е много скъпо начинание и за изграждането му ще са необходими поне 15 години".
По думите на експерта дипломатическата криза в отношенията на САЩ с Франция и ЕС сякаш следва кризата от изтеглянето на американските войски от Афганистан.
Австралия отмени поръчка за 12 френски подводници за над 55 милиарда евро, след като встъпи в нов тихоокеански съюз със Съединените щати и Великобритания и обяви, че ще гради флотата си с американска помощ.
"Чрез тези 12 нови подводници се създава огромна военна мощ и извеждат Австралия на много високо технологично ниво. Тя става шестата в света военноморска сила, която ще притежава атомни подводници. Освен това, Австралия, Япония, Индия и САЩ образуваха т.нар. група Quad, която също ще бъде част от тази нова архитектура за сигурност. ... Китай има за какво да се притеснява. Притеснена е и Северна Корея, чийто лидер веднага реагира и каза, че изпълнението на тази сделка между САЩ, Великобритания и Австралия ще доведе до нарушаване на стратегическия баланс в зоната на Азиатско-тихоокеанския регион и ще изостри рязко военното напрежение в региона", коментира проф. Кънчев.
Той подчерта, че причината за това развитие на нещата е започващата битка за контрол върху Азиатско-тихоокеанския регион, където интереси имат най-вече САЩ, Великобритания, Индия и Китай, който има претенции да доминира в този регион.
Интервюто на Георги Марков с проф. Румен Кънчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна