Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня филосфията на рейв културата в България

Снимка: fonotekaelektrika.com

С шарени коси, цветни и широки дрехи, много и различни обеци, свободни да следват себе си, заредени с ентусиазъм и собствен ритъм, много от младите хора в края на 90-те години у нас изповядват философията на рейв културата. Днес идеологията им може да бъде проследена в мултижанровата изложба „BRA | Български Рейв Архив“, която се открива на 22 септември от 19 часа в Национален студентски дом и ще остане там до 29-и.

Изложбата е замислена като мост между поколенията и разказва историята на електронната музикална сцена в България. Филтри за добавена реалност, флаери, плакати, видеа и фотографии, интервюта с продуценти, диджеи, виджеи и пъстри „парти животни“ представят зараждането на рейва.

„Това време – края на 90-те – беше много активно с тази култура и повлия на обществото по някакъв начин. Много млади хора слушаха тази музика и я възприемаха като начин на изразяване, изразяване на свободата си. Мисля, че е важно да не забравяме историята си, чрез нея трябва дори да вдъхновим и новото поколение“, сподели в „Какво се случва“ кураторът на изложбата – визуалният артист Владислав Илиев – Vladzen.

Според него експозицията отправя същото послание, което и преди са пропагандирали рейвърите – свобода, любов и ненасилие. А това, което не бива да се забравя, е именно дивия детски ентусиазъм, с който хората тогава са се забавлявали заедно и са се учили взаимно на морал и ценности. Владислав Илиев вярва, че в основата на рейв културата са чисто човешки взаимоотношения, които трябва все повече да пазим и поддържаме.

Независимо дали звучи в отдалечен клуб, или от централните софийски улици, рейв сцената кара хората да танцуват и да загърбват различията си – били те социални, политически или икономически. Правила го е преди, може да го прави и сега. Тази култура има възможността да се възроди, а „BRA | Български Рейв Архив“ поставя началото на това съдържанието, което пази паметта за нея, да бъде дигитализирано, обработено и показано по иновативен и съвременен начин.

Владислав Илиев разказва повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени