Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шампионите в аеробиката се завърнаха у нас след историческия успех на ЕП

Националният ни отбор по спортна аеробика
Снимка: Светослав Табаков

Шампионите на България от европейското първенство по спортна аеробика се завърнаха у нас от италианския град Пезаро.

Там те постигнаха историческото за нашата страна постижение за националния ни отбор за всички времена - четири златни медала. 

Нека да припомним какво постигнаха нашите спортисти през изминалия укинед:

Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов спечелиха златото при смесените двойки, изпреварвайки представителите на Унгария и Италия. Това е първо европейско злато за българите, които дочакаха звездния си миг, след като на Световното в Баку останаха на една десета от бронза.

В категория индивидуално жени Дарина Пашова беше безапелационна в своето изиграване и с оценка 21.700 завоюва златния медал, след среброто на Мондиала през май.

При тройките, световните шампиони Папазов, Пашова и Тихомир Баротев грабнаха и европейската титла с повече от половин точка преднина пред състезателите от Румъния и 6 десети пред италианците.

България спечели безпрецедентните три титли от шампионат на Стария континент за мъже и жени. В състезанието за юноши и девойки завоюва исторически първи трофей, благодарение на Борислава Иванова и Христо Манолов.

Златните момчета и момичета разкриха, че са се трудили много за постигането на тези успехи. Имали са двуседмичен лагер с двуразови тренировки преди състезанието.

Треньорите и ръководители на отбора Биляна Тютюкова и Димитрина Къндева споделиха, че са получили финансиране от ММС, като така са успели да отидат тази година както на световното в Баку, така и на европейското в Пезаро.

"Спортът ни е с музика като художествената гимнастика, енергичен като спортната гимнастика и е много артистичен - с това привличаме младите", разкри Къндева.

Догодина състезателите ни ще участват на световните игри в САЩ и на световното първенство в Португалия.

Чуйте шампионите и техните треньори:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна