Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кънчев: България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети

Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план
Снимка: Архив

На историческия 22 септември 1908 година в старопрестолния град Търново с манифест е обявена независимостта на българската държава. След този исторически значим акт пред България се откриват нови възможности за икономически и културен напредък. Колко е ценен за нас като българи този ден, попитахме Иван Кънчев, оперативен директор и автор в сайта „Българска история“:
"На първо място искам да честитя днешния празник на всички наши слушатели. Ако трябва да определим днешния ден с една дума,  би било трудно, а и не е необходимо.

На 22 септември, лично за мен, кулминират десетилетните усилия на българското общество да се бори за своето обединение. Всички знаем, че войните за национално обединение започват само 4 години след 1908 година с Първата Балканска война.

Този акт, с който веднъж завинаги България извоюва своята независимост, е много значим, защото отваря пътя на българското общество, на българската държава да се бори за своето национално обединение, чрез пътя на войната, защото преди 100 години такива са били реалностите.

Случаят с 22 септември е по-интересен, защото е по-важен, поне за мен лично, от другия празник - 6 септември, като тези събития не трябва по никакъв начин да бъдат противопоставяни.

На практика България извоюва своята независимост без финансови и човешки щети. Има и факти, които не са толкова популярни.  Дори има и историци, които не са наясно какво точно се е случвало тогава.

Наясно сме, че независимостта е предшествана от много дипломатически "совалки", включително и на българския княз тогава Фердинанд. Няма информация, конкретни записки или сведения какво точно са говорили по време на тези разговори.

В днешно време не мога дори да си представя обществото ни обединено, защото, ако спрем 10 случайни минувачи по улицата с въпрос към какво трябва да се стреми България, всеки ще отговори нещо различно", допълни Иван Кънчев.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна