Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Угасват надеждите на Великобритания за споразумение за свободна търговия със САЩ

Американският президент Джо Байдън не даде надежди на британския премиер Борис Джонсън за скорошно постигане на споразумение за свободна търговия между Съединените щати и Великобритания.

Двамата държавници обсъдиха широк кръг въпроси, както от двустранно, така и от глобално естество. Политическите наблюдатели отбелязват, че Джонсън натрупа политически активи в Америка, защото се смята, че има дял в убеждаването на Байдън да удвои отпусната сумата за развиващите се страни за справяне с климатичните промени. Като положителен момент се отчита също участието на Великобритания в отбранителния пакт АУКУС със Съединените щати и Австралия, както и вдигането на забраната за напълно ваксинираните британци да пътуват до Америка.

Конкретно по въпроса за бъдеща двустранна сделка за свободна търговия обаче Джонсън не получи окуражителни сигнали. Дори напротив, Байдън използва кратката среща с журналисти по време на техните разговори, за да подчертае, че не би желал да види каквато и да е промяна в договореностите за Северна Ирландия или пък поява на твърда граница на остров Ирландия във връзка с Брекзит.

Междувременно бе съобщено, че Великобритания обмисля вариант за присъединяване към търговското споразумение между Съединените щати, Мексико и Канада /USMCA/, вместо да се стреми към двустранна сделка с американците.

Джонсън и Байдън обсъдиха също Афганистан след напускането на силите на съюзниците и начините да се предотврати хуманитарна криза в страната. Джонсън изтъкна, че британско-американското сътрудничество е на най-високо ниво от десетилетия насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени