Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрените преговори между Иран и световните сили ще бъдат възобновени

Президентът на Иран Ебрахим Раиси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ядрените преговори между Иран и световните сили ще бъдат възобновени през следващите седмици, съобщи говорител на Министерството на външните работи в Техеран в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Редакторът Ивайло Василев допълва информацията:

Преговорите започнаха във Виена през април с цел да бъда съживено ядреното споразумение с Иран от 2015 година. Дискусиите са в задънена улица от юни, след като ултраконсервативният Ебрахим Раиси беше избран за президент на Иран.

Споразумението за ядрената програма на Иран през 2015-а беше сериозно застрашено, след като бившият американски държавен глава Доналд Тръмп едностранно оттегли САЩ от сделката, а Техеран спря да изпълнява поетите ангажименти по нея.

По-рано този месец Иран се договори с Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) към ООН за проверки на ядрените си обекти.

Мохамад Еслами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран (AEOI), прави изявление по време на 65 -ата Генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата на МААЕ в седалището на ООН във Виена, Австрия, 20 септември 2021 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна