Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел удари предизборно рамо на Армин Лашет

Ангела Меркел с Армин Лашет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броени дни преди парламентарните избори в Германия в неделя канцлерът Ангела Меркел се включи за първи път в предизборен митинг в подкрепа на съпартиеца си Армин Лашет.

„Бившите лидери трябва да мълчат“, заяви Меркел още преди началото на предизборната кампания и остана вярна на принципа си до снощи. Пет дни преди изборите за нов Бундестаг нейните консерватори от блока ХДС/ХСС остават твърдо на второ място в допитванията след социалдемократите. На митинг в Щралзунд на Балтийско море, в бившия си избирателен район, Меркел предупреди от ляв завой в Германия:

„Увеличаването на данъците плаши предприемачите. Те не са длъжни да инвестират в Германия. Но от Армин Лашет, министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия, знам, че той се бори за запазването на всяко работно място. Така ще се бори и като канцлер на Германия!“.

В неделя в Германия се избира не само Бундестаг, но и парламент в североизточната провинция Мекленбург - Предна Померания, където бе митингът, както и нов кмет на столицата Берлин. В анкетите и за трите вота с различна преднина води Социалдемократическата партия. За нейния кандидат-канцлер Олаф Шолц биха гласували 48 процента от германците, но само 25 процента - за партията.

За фаворит в местните избори в Берлин се счита бившата министърка на младежта и семейството Франциска Гифай, която подаде оставка през май т.г. заради обвинения в плагиатство в докторската й работа. В германската столица управлява коалиция, водена от социалдемократите с Левицата и Зелените. Този съюз е теоретично възможен и на федерално ниво след парламентарните избори, ако бъдат спечелени от социалдемократическата партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени