Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минало и бъдеще се срещат в изложбата „Род“

3
Снимка: Ангелина Грозева

Потомка на Бенковски среща природните забележителности и традиционната българска шевица на своите платна  в изложбата „Род“. Художничката Радина Росенова представя  28 картини, в които интерпретира 28- те региона на България в експозицията, която гостува на къщата на „Верен Стамболян” в Пловдив в рамките на „Празници на Стария град“. Радина представлява България на Световното изложение на изкуствата в Дубай и нейната творба с български мотиви – диптих „Българска магия“ е избрана в Топ 10 най-добри произведения на изложението от 1500 творби и художници от над 40 държави.

Радина Росенова (вляво) и  Ангелина Грозева

„Кръвта е кръв, както се казва, вярвам, че нося тази сила и енергия от Бенковски, на която съм потомка. Кодът за мен е нашата българска шевица, затова искам да я предавам на следващите поколения, ние сме тези, които трябва да я опазим. След дългия период, в който живях извън родината идеята за подобен проект си узряваше в мен. Имам амбицията изложбата да продължи своя път извън България, да са познае българските общности в чужбина с традицията и българското, да се гордеят, че са българи. Имам проект за пресъздаване и изобразяване на българската шевица на различни места в България. Вече имам няколко изрисувани стени в различни райони и ще продължа с тази дейност.“

Експозицията „Род“ на художничката – Радина Росенова може да бъде видяна до 30-ти септември в къщата на Верен Стамболян в Пловдив. На 26 септември от 18 часа в село Црънча, можете да се включите в творческа вечер с художничката Радина Росенова. Повече за експозицията, която среща миналото и бъдещото, като преплита традицията с новаторския поглед към изкуството, чуйте в звуковия файл от разговора с художничката Радина Росенова, от Националния етнографски музей, където  изложбата беше гост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени