Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Независимостта и свободата на родината зависят от нашите задружни усилия

| обновено на 22.09.21 в 14:57
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Велико Търново днес е център на тържествата за 113-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и на хълма Царевец. В тържествата в старопрестолния град се включи президентът Румен Радев, вечерта се очаква и премиерът Стефан Янев. 

Радев поздрави всички българи по повод днешния празник.


С военен ритуал в крепостта Царевец беше издигнат българският трибагреник.

В словото си президентът Румен Радев заяви, че преди 113 години българският народ е имал самочувствието решително да скъса със зависимостите от миналото, да повярва в собствените си сили и способност сам да кове съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес, заяви държаният глава.

От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме независимостта и свободата на родината, каза в словото си държавният глава:

„Независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на посветени държавници, но и на силата на уверен в себе си народ...За българите обявяването на Независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес. 

На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения“. 

Отново беше прочетен манифестът, чрез който княз Фердинанд Първи обявява на 22 септември 1908 година в Търново Независимостта: 

„С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство“.  

Великотърновци тачат този празник, защото старопрестолният град е активен участник в събитията преди 113 години: 

„Един от най-големите празници за нас, българите, които имаме вече независима държава“. 

„Би трябвало следваме предците ни, които са постигнали тази независимост и да се борим наистина да сме независими“. 

„Затова сме довели и децата си, да почувстват атмосферата, да видят церемониите и да се чувстват истински българи, да не забравят от къде са тръгнали“.  

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната проверка –заря. Ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени