Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Втора годишна награда на името на Иван Вазов

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

Снимка: БГНЕС

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов.

България чества 113 години независимост

Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев.

Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на отбелязването на 100-годишнината от кончината на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 година.

За празника и събитието говори в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков.

“Трябва да се гордеем с нашите творци и да им обръщаме заслуженото внимание. Имаме и прекрасни поети, и музикални изпълнители, и писатели, и художници, които са известни по света.

Включих се с удоволствие в това начинание. Трябва да пазим светините на България, а Вазов безусловно е една от тях.

Предизвикателствата

Много важно е да устояваме нашата културна идентичност. Един от елементите на тази идентичност е азбуката ни. Това е болен въпрос, който повдигам периодично и не мога да се примиря с обстоятелството, че навсякъде по улици, булеварди, магазини на първо място е латиницата, а кирилицата най-често изобщо отсъства.

Не трябва да се бием в гърдите само на 24-и май какво сме дали на света, а трябва непрекъснато да устояваме това, че сме създали третата азбука. 

Свободата днес

Независимостта винаги е условна, защото хората сме зависими един от друг. Нациите са зависими едни от други. Това не означава, че сме в това състояние, в което сме били преди обявяването на Независимостта.

В последната година нагледно показахме как ни е трудно да се обединяваме в името на една обща цел. Две поредни Народни събрания не успяха да постигнат споразумение, за да се излъчи правителство. Ние сме в една перманентна политическа криза. Надявам се, че до края на годината ще е преодоляна.

Чуйте проф. Огнян Герджиков в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени