Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отмениха ремонт на гара в Париж заради скок на разходите

Gare du Nord в Париж, Франция, януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският национален железопътен оператор SNCF отмени плановете си за противоречиво обновяване на най-натоварената в Европа жп гара Париж Гар дьо Нор, съобщава БГНЕС.

Ремонтът беше предвиден като част от подготовката за Олимпийските игри през 2024 г.

От SNCF обясниха решението с "неприемливо" превишаване на разходите. През юли главният изпълнител на проекта Ceetrus предупреди, че окончателната сметка ще бъде утроена от по-рано определените 500 милиона евро.

Решението идва и след като изпълнителят предупреди за "значителни" забавяния, което означава, че новата гара няма да бъде готова за Олимпиадата, както първоначално беше планирано.

Дъщерното дружество на SNCF, отговарящо за гарите, SNCF Gares & Connexions, обвини Ceetrus в "сериозен провал" и прекрати договора.

Проектът имаше за цел да утрои размера на гарата, откъдето влаковете заминават за Амстердам, Брюксел и Лондон, както и по дестинации за Северна Франция.

SNCF заяви, че ще извърши „бърза адаптация“ на станцията, за да посрещне посетителите както за Световното първенство по ръгби през 2023 г., така и за Олимпиадата година по-късно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!