Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прилепи в Лаос пренасят сходен на SARS-CoV-2 вирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени са открили още една следа към произхода на вируса, който причинява Covid-19 – оказва се, че прилепи, живеещи в пещери в Лаос, носят сходен патоген, който експерти смятат, че може потенциално пряко да зарази хора, предаде АФП.

Вирусът причини смъртта на милиони, откакто бе открит в Китай в края на 2019 г., а споровете откъде произхожда продължават да бушуват.

Някои експерти казва, че се е предал от животни, но други сочат към възможността за изтичане от лаборатория.

Изследователи от френския институт „Пастьор“ и Националния университет на Лаос казват, че разкритията им показват, че вирусите генетично са близки до SARS-CoV-2 „съществуват“ в природата сред прилепи в пещери в Северен Лаос, който граничи с Китай.

От идентифицираните вируси сред стотици тествани прилепи в провинция Виентян три са много близки до вируса, който причинява Covid-19, в частност с механизма, по който се захваща за човешките клетки.

„Идеята бе да се опитаме да идентифицираме произхода на тази пандемията“, коментира пред АФП Марк Елиът, който ръководи лаборатория за патогени в института „Пастьор“.

Неговият екип е анализирал събраните проби, а той посочва, че все още има ключови разлики между откритите вируси и SARS-CoV-2.

Но работата е „сериозна стъпка в посока“ идентифициране произхода на пандемията, смята Елиът.

Авторите на изследването, което е дадено за рецензия в сп. „Нейчър“, предупреждават, че техните разкрития предполагат, че новите вируси „изглежда имат същия потенциал да заразят хора като първите щамове на SARS-CoV-2“.

„Хора, работещи в пещери, аскети от някои религиозни общности, а също и туристи са изложени на риск“, предупреждават още учените. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна